deomises@gmail.com [skype i correu]
deomises@hotmail.com [correu]
Lluís Servé Galan [facebook]
@
deomises [twitter]

5/6/12

Entre línies (Repte Clàssic DXI)


Hem tornat a Lisboa deu anys després del nostre viatge de noces, la Xènia i jo. En aquella ocasió, la fatalitat va acompanyar-nos durant gran part de l'estada. Primer, una càries poc oportuna va fer-me la guitza i, quan vam aconseguir localitzar un odontòleg tan car com simpàtic, que va extreure'm la peça amb poca anestèsia i sense esperar que la inflamació disminuís una mica, un mal pas va deixar-me fora de joc per la resta del viatge.

Per això, la proposta sorpresa no m'acaba de fer el pes. La gent diu que sóc negatiu de mena, però la capital portuguesa em porta malastrugança. Seran les brises atlàntiques o aquest accent tan apegalós que, gràcies al futbol, se'm fa més insuportable. Intento no pensar en el viatge de noces i gaudir de l'estada. Tot i que, ara és la Xènia qui ha caigut. Una gastroenteritis, o un mal de ventre, que li dèiem en la meva època de nen, per haver menjat marisc en mal estat, de ben segur. Mai no entendré aquesta dèria seva d'endrapar, sense cuinar-les, ostres, cloïsses, escopinyes, o les petxines de noms estranys que escridassen les peixateres amb mostatxo i davantals llardosos!

L'he deixada a l'habitació de l'hotel, massa sorollós per al meu gust. Que estigui tan cèntric ja és un desavantatge i la Xènia sap que no tinc mandra de caminar. No sóc d'agafar el cotxe per anar a buscar el pa a la fleca de la cantonada, jo! Avui m'he escapat amb l'excusa de passejar per la ciutat lisboeta i, de pas, gaudir de la solitud mirant quatre aparadors de llibreries, que això almenys sempre ve de gust, ja sigui en aquesta maleïda ciutat. No trobaré la Livraria Lello e Irmão, de Porto (al meu parer i al de molta altra gent, la més bonica del món...), però la fama de les d'aquí tampoc és tan dolenta. Miro la guia i la memoritzo un xic més, i no hauré d'estar contínuament consultant-la. Ubico la Rua Poço dos Negros, al Bairro Alto. Allà diuen que s'hi troben bones ocasions, a la Livraria Avelar Machado. Aniré més segur i menys perdut si guardo la guia, i no seré presa fàcil per als lladregots.

Entre volums polsegosos —no són massa polides les persones que duen el negoci—, trobo llibres prou interessants per remenar i escollir-ne només un parell. Tampoc és cosa de carregar pes a dojo i que a l'aeroport em martiritzin amb taxes extres... Però no sempre es troben per casualitat els dos volums de la Correspondência de Fernando Pessoa en portuguès original, i ho aprofito. Pago un preu que, al final, m'ha semblat un pèl excessiu i marxo sense queixar-me. No vull problemes amb aquests bàrbars que xerren estrany. Trec el primer volum (de l'any 1905 al 1922) i el fullejo. És massís, els tons blau marí i negre m'han agradat més que el preu. Hi ha cartes en anglès i en portugués, a simple vista, llegeixo mentalment frases de línies a l'atzar. A Ofélia Queirós, a Camilo Pessanha, a Geraldo Coelho de Jesus... He d'esquivar la gent, que quasi topa contra el llibre, no miren per on caminen, aquests salvatges! A la pàgina 207, la carta número 88, dirigida al caro Côrtes-Rodrigues, esmenta la Livraria Brasileira, de Lisboa mateix. Hauré d'investigar millor...

La xafogor no ajuda massa per caminar enmig de la gentada, i menys quan put a suor i s'escridassa per xerrar. Baixo de la vorera sense deixar de llegir pàgines aleatòries de la nova adquisició. El que capto alternant línies i en una lectura ràpida per damunt em dóna un llenguatge pompós, molt adient per al personatge que era Pessoa. I la Cafeteria A Brazileira no cau massa lluny, d'aquí, a la Rua Garrett, penso. I seré en territori pessoà al 100%. El seu vi m'aclarirà les idees i em baixarà el mal humor que em provoquen aquestes riuades de gent. El clàxon de l'autocarro número 758 m'espanta i evito que m'atropelli tirant-me cap endavant i quedant enmig de les vies de l'elétrico, en el precís moment que el comboi número 28E avança l'autocarro per cobrir la seva ruta. En el precís moment que m'adono que és perillós llegir entre línies...